Μια κωμωδία του Μενάνδρου στην Αρχαία Μεσσήνη

0

Ενα κυκλικό οικοδόμημα (μια θόλος) διαμέτρου 10 μέτρων, με τη δωρική κιονοστοιχία του πεσμένη στο έδαφος, ήρθε στο φως αμέσως ανατολικά από την αψίδα του ιερού της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας (της βασιλικής) των χρόνων του Ιουστινιανού, η οποία βρίσκεται κοντά στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η χρονολόγηση του κυκλικού οικοδομήματος στον 2ο/1ο αιώνα π.Χ. φαίνεται πιθανή.

Το μεγαλύτερο τμήμα του κυκλικού οικοδομήματος καλύπτεται από τη θεμελίωση της αψίδας και το νότιο κλίτος της εκκλησίας, και απαιτείται πληρέστερη αποκάλυψή του πριν επιχειρήσει κανείς ερμηνεία της λειτουργίας του και απόδοσή του στη λατρεία συγκεκριμένης θεότητας. Η αρχιτεκτονική μορφή του οικοδομήματος παραπέμπει πάντως στον κυκλικό περίπτερο ναό της Αφροδίτης στην Κνίδο, μέσα στον οποίο βρισκόταν το φημισμένο λατρευτικό άγαλμα της θεάς του έρωτα, έργο του μεγάλου γλύπτη Πραξιτέλη. Ιερό της Αφροδίτης είδε ο Παυσανίας στην αγορά της Μεσσήνης.

Το σύνολο του ελληνιστικού συγκροτήματος με το δωρικό κυκλικό οικοδόμημα, που περιβάλλεται από έναν δεύτερο ευρύτερο κύκλο του 2ου αιώνα μ.Χ., παρουσιάζει αδιαμφισβήτητες ομοιότητες με το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της έπαυλης του αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι. Η έπαυλη του φιλέλληνα αυτοκράτορα περιλαμβάνει έναν κυκλικό δωρικό ναό, ο οποίος στέγαζε αντίγραφο του αγάλματος της Κνιδίας Αφροδίτης.

Γύρω από τον στυλοβάτη του κυκλικού ναού κάτω από την εκκλησία, βρίσκεται δεύτερος κύκλος, κατασκευασμένος στα ρωμαϊκά χρόνια με λίθινες πλάκες. Σε επαφή με την εξωτερική πλευρά των πλακών του δεύτερου αυτού κύκλου, υπάρχει ψηφιδωτή πολυπρόσωπη παράσταση του 2ου αιώνα μ.Χ., η οποία αναπτύσσεται περιμετρικά μέσα σε πλαίσιο πλωχμού (=μοτίβου πλεξούδας).

Οι μορφές της ψηφιδωτής παράστασης είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από το φυσικό και φιλοτεχνημένες με πολύχρωμες σπαστές λίθινες ψηφίδες, καθώς και ορισμένες γυάλινες.

Διαβάστε περισσότερα :


https://www.eleftheriaonline.gr/local/politismos/history/item/160998-mia-komodia-tou-menandrou-stin-arxaia-messini
Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.