ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

0

Στα πλαίσια του προγράμματος ‘ Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός’ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν το φετινό καλοκαίρι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η έναρξη έγινε στις 29 Ιουλίου στο Εκκλησιαστήριο, με το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chόres που παρουσίασε Δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη,παραδοσιακά ελληνικά του Lajos Bardos και τραγούδια άλλων χωρών ,όπως αφρικάνικα γκόσπελ ,αλλά και τραγούδια των Βαλκανίων ,υπό τον ήχο κρουστών οργάνων,σε μία παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.



Ένα ανδρικό φωνητικό σύνολο λυρικών τραγουδιστών σε ένα γκαλά μονωδών ,μεταξύ των οποίων και ο διεθνούς φήμης Δημήτρης Πλατανιάς,καταγόμενος από την Καλαμάτα,οι ΜΕΙΖΟΝ ensemble,ερμήνευσαν συνθέσεις κοσμικής και εκκλησιαστικής μουσικής γραμμένες ειδικά για ανδρικές φωνές χωρίς συνοδεία οργάνων,την 1η Αυγούστου στο αρχαίο Θέατρο ,σε μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Ακολούθησε μια ακόμη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ,μια συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη ,με αφορμή την συμπλήρωση των 95 ετών της ζωής του,στις 2 Αυγούστου στο αρχαίο Θέατρο,όπου αξιόλογοι τραγουδιστές ερμήνευσαν έργα του συνθέτη που άφησαν τα αποτυπώματά τους στην μουσική αλλά και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.Στο πιάνο μαζί τους ήταν ο ενορχηστρωτής και υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Ιστορικού Αρχείου της ΕΛΣ,Γιάννης Μπελώνης.

Το φινάλε των εκδηλώσεων έγινε με την παρουσίαση της παράστασης ‘Οδυσσέως σχεδία’,στις 8 Αυγούστου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.Μία παράσταση βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου σε μετάφραση του Δ.Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γ.Μαργαρίτη ,της οποίας ο τίτλος ήταν αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας Ε με μορφλη θεατρικού αναλογίου από τον Δ.Μαρωνίτη και την Μάγια Λυμπεροπούλου στο Διεθνές  Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

Για την είσοδο του κοινού ήταν απαραίτητη η προκράτηση θέσης ηλεκτρονικά ,η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας ,καθώς όμως και η καταβολή του αντιτίμου του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου όπως όριζε το Υπουργείο Πολιτισμού,κάτι που ο κ.Γιώργος Δαβίλλας,αντιδήμαρχος σε πολιτιστικά θέματα του Δήμου Μεσσήνης,προσπάθησε όπως δήλωσε να ‘ανατρέψει’ με σχετικό αίτημα στο Υπουργείο,χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αρχαίας Μεσσήνης δήλωσε την παρουσία του ,με μέλη του να συμμετέχουν εθελοντικά στην υποδοχή του κόσμου εντός των μνημείων και στην ταξιθεσία.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.