ΙΘΩΜΑΙΑ 2021

0

ΙΘΩΜΑΙΑ 2021

Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποιήθηκαν φέτος τα «Ιθωμαία 2021» σε διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αρχαία Μεσσήνη», τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας.

Η έναρξη έγινε το Σάββατο 1 Αυγούστου με την 1η Δημόσια Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Ύπέρτατη Θυσία Χιλίαρχος Ηλίας Κορμάς» με την στήριξη και φιλική συμμετοχή των συλλόγων :

  • Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλληναίων Μεσσηνίας «Η Πρόοδος»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Η Αγία Τριάδα»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισου Καλαμάτας
  • Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Πύργου Ηλείας «Χράλαμπος Φιλαέτης»
  • Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμάτας
  • Σκοπευτικός Όμιλος Πάτρας

Η ταινία μέσα από σκηνές και διαλόγους, αναφέρεται στον βίο και την δράση τριών Ηρώων : του Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Παπαφλέσσα και του Χιλίαρχου Ηλία Κορμά. Τα γυρίσματα έγιναν στην Μεσσηνία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία, σε σκηνοθεσία του κ. Ιωάννη Κων. Μουτσούλα. Οι  διάλογοι και το σενάριο είναι του φιλολόγου και συγγραφέως κ. Γεωργίου Κουρκούτα, γραμματέα του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης», που έχει ήδη συνεργαστεί σε πολλές προσπάθειες του κ. Μουτσούλα και του Messinia View για το 1821. Όλη αυτή η προσπάθεια ήταν μία αφιλοκερδής πρωτοβουλία  με συμμετοχή εθελοντών των προαναφερθέντων Συλλόγων.

Λίγα λόγια για τον Ηλια Κορμά: «Ο Ηλίας Κορμάς γεννήθηκε το 1780 στο χωριό Κεφαλληνού της ορεινής Μεσσηνίας. Ο πατέρας του Αντώνης Κορμάς απέκτησε πολυμελή οικογένεια αποτελούμενη από έξι αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο Ηλίας ήταν ο πρωτότοκος γιος με αδελφούς τους Κωνσταντίνο, Παναγιώτη, Γεώργιο, Ευστάθιο και Νικόλαο. Για την μετέπειτα πολεμική του δράση προήχθη αλληλοδιαδόχως σε Υποχιλίαρχο, Χιλίαρχο  και Αντιστράτηγο  για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Πατρίδα.

Από πολύ νωρίς μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα κι αμέσως άρχισε να προετοιμάζεται για τον επικείμενο αγώνα. Όταν δε, ήλθε ο πλήρωμα του χρόνου ανέλαβε ενεργό δράση. Ήταν από τους ισχυρότερους οπλαρχηγούς της επαρχίας Ανδρούσης. Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Τούρκικο ζυγό. Έπεσε ηρωικά μαζί με τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι πολεμώντας εναντίον του Αιγύπτιου Ιμπραήμ Πασά.»


Την Δευτέρα 9 Αυγούστου μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τον «Καραγκίοζη εν μέσω πανδημίας» από το θέατρο σκιών Φωτόπουλου, με την ευγενική χορηγία του Δήμου Μεσσήνης.

Την Τρίτη 17 Αυγούστου τα «Ιθωμαία 2021» ολοκληρώθηκαν με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.Θανάση Χρήστου με τίτλο «Χρονολόγιο της Επανάστασης του 1821», που αφορά στο βιβλίο που ο ίδιος έχει επιμεληθεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο βιβλίο παρατίθενται με χρονολογική σειρά τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα του Αγώνα με επίκεντρο την Πελοπόννησο από την 1η Οκτωβρίου 1819 (υπογραφή του συμφωνητικού των Κιτριών) έως και την υπογραφή της «ληξιαρχικής πράξης γέννησης» του Ελληνικού Κράτους, ήτοι των τριών Πρωτοκόλλων της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Λονδίνου (22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830). Με το πρώτο άρθρο του πρώτου Πρωτοκόλλου, ύστερα από εννέα (9) έτη αγώνων, θυσιών, αντιπαραθέσεων, με πρωτοβουλία των Μεγάλων Δυνάμεων, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ιδρύεται το πρώτο ελληνικό κράτος με πολιτική ανεξαρτησία:

«Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια πολιτικά, διοικητικά, και εμπορικά τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».

Στον επίλογο, ο συγγραφέας διακρίνει ως τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του Αγώνα εκείνη του Γέρου του Μωριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και του Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο τους.

Τα ιστορικά γεγονότα αναλύονται στο βιβλίο συνοπτικά, βάσει συμπερασμάτων από την επί σειρά ετών ιστορική έρευνα και μελέτη πηγών από τον συγγραφέα και την ομάδα φοιτητών που συνέδραμαν το σφαιρικό έργο του, απομνημονευμάτων των αγωνιστών, ημερολογιακών καταγραφών συγχρόνων, ενώ εμπλουτίζονται από πληθώρα εικονογραφίας από έργα τέχνης και πορτραίτα της εποχής. Η βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος βοηθά τον αναγνώστη να ανατρέξει στις ιστορικές πηγές για περαιτέρω εμβάθυνση.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μετάφραση του κειμένου του στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που βοηθά στη διάδοση των βασικών γνώσεων για την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο από μη ομιλούντες την ελληνική.

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματαίων «Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ» εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες των «ΙΘΩΜΑΙΩΝ 2021».


Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.