«Εφηβεία, όλα αλλιώς» την 1η Δεκεμβρίου από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων

0
Μια ημερίδα διαφορετική απ’ όσες έχουμε συνηθίσει
 
 
«Εφηβεία, όλα αλλιώς». Αυτός είναι ο τίτλος και το θέμα της δεύτερης ημερίδας που διοργανώνει η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, την 1η Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Μια ημερίδα διαφορετική απ’ όσες έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, με ενεργό δράση εφήβων και στόχο την καθημερινότητά τους.
«Φανταστείτε εφήβους να παίρνουν μικρόφωνο, όργανα μουσικής, κάμερα ή πινέλα και να μιλούν για τα συναισθήματά τους μέσα από αυτά.  Φανταστείτε να ακούμε από τους ίδιους όλες τις αλήθειες τους και όσα νιώθουν, φοβούνται, αγαπούν, σκέφτονται.  Φανταστείτε μια ευκαιρία ανταμώματος εφήβων, σχολείων, γονέων, επαγγελματιών, ανθρώπων που τολμούν να κοιτάζουν τις αλήθειες κατάματα, ανθρώπων που αντέχουν να μπαίνουν στα παπούτσια του άλλου, ανθρώπων που αγωνίζονται καθημερινά για όμορφες σχέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές», ανέφερε για την ημερίδα η γενική γραμματέας της ΕΠΑ και επιμελήτρια ανηλίκων, Αγγελική Ρουμελιώτου.
 
Οι έφηβοι νιώθουν…
Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ίδιων των παιδιών και των νέων, των γονέων και των επαγγελματιών για τα θέματα των εφήβων και τη σχέση τους με την οικογένεια, το σχολείο και το διαδίκτυο. Οι έφηβοι νιώθουν, μιλούν, σωπαίνουν, αντιδρούν, βλέπουν, ακούν, αγαπούν, θυμώνουν, πονούν, κλαίνε, ανταμώνουν, ερωτεύονται, φοβούνται, χαίρονται και μοιράζονται με το δικό τους τρόπο.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 1η Δεκεμβρίου και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Το καλωσόρισμα με την έναρξη της ημερίδας θα κάνουν ο  εκπαιδευτικός συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού ΚΕΣΥ Μεσσηνίας, αντιπρόεδρος  της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, Πάνος Πετρόπουλος  και η επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός, γ. γραμματέας ΕΠΑ Αγγελική Ρουμελιώτου.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα αναπτυχθεί το θέμα «Έφηβος στην οικογένεια, στο σχολείο, στο διαδίκτυο», με ομιλητές το νομικό, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12), πρ. Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο και τον ιατρό, υπεύθυνο Γραμμής Βοήθειας και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου Πειραματικής  Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργου Κορμά.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η κοινωνική λειτουργός της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναπλ. γραμματέας της ΕΠΑ, Αγγελική Μαλαπέτσα.
 
Μια διαφορετική δράση
Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της ημερίδας με γενικό τίτλο  «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο έφηβος… Μικρές αλήθειες σε μεγάλα ψέματα».
Οι έφηβοι νιώθουν, μιλούν, σωπαίνουν, αντιδρούν, βλέπουν, ακούν, αγαπούν, θυμώνουν, πονούν, κλαίνε, ανταμώνουν, ερωτεύονται, φοβούνται, χαίρονται, μοιράζονται με το δικό τους τρόπο… Ποιος είναι αυτός τελικά;
Στο μέρος αυτό με τίτλο «#Share, Οι έφηβοι μοιράζονται» συμμετέχουν τα σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Μεσσήνης, 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, Εσπερινό Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Μεθώνης, ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά και Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.
Τη γενική επιμέλεια της δράσης αυτής θα έχουν η κα Δήμητρα Τζανετάκη, φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός, μέλος ΕΠΑ και η κα Χριστίνα Δίμιζα, ηθοποιός, φιλόλογος, αφηγήτρια.
Με τη λήξη της ημερίδας στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ελεύθερη για το κοινό.
Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που λειτουργεί στην Εφετειακή έδρα Καλαμάτας, εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διοικείται, βάσει υπουργικής απόφασης δημοσιευμένης σε ΦΕΚ, από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τιμητική και άμισθη συμμετοχή.
Η Εταιρεία βασίζεται οικονομικά σε επιχορήγηση του υπουργείου και στην ευρεία κοινωνική συμμετοχή όπως προβλέπεται από την ιδρυτική της διακήρυξη, η οποία εδράζεται στη φιλοσοφία της συνέργειας, της συνεργασίας, του εθελοντισμού και της ανάπτυξης του ανθρώπινου ιδεώδους υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
Εφημερίδα “ΘΑΡΡΟΣ”


Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.