ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

0

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα έθιμο των Χριστουγέννων και συμβολίζει την αιωνιότητα της ζωής.

Αυτό, εν μέρει, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και προέρχεται από τις Ικετηρίες των αρχαίων Ελλήνων. 

Τότε οι άνθρωποι έπαιρναν έναν κλάδο ελαίας και τον πήγαιναν στον ναό. Εκεί ικέτευαν τους θεούς να τους απαλλάξει από κάθε κακό και να έχουν υγεία!

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη σημερινή μορφή του, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία προς το τέλος του 16ου αιώνα.

Στην αρχή τοποθετούσαν το δέντρο μέσα στις εκκλησίες κι έβαζαν επάνω σ’ αυτό διάφορα είδη δώρων κυρίως, όμως, τρόφιμα. Ενώ αργότερα πρόσθεσαν κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης όπως ρούχα, παιχνίδια κλπ.

Στη Ελλάδα το εισήγαγαν οι Βαυαροί, με τον ερχομό του Όθωνα ως βασιλιά των Ελλήνων. Τότε οι αυλικοί, κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, στόλιζαν το παλάτι και συνάμα ένα δέντρο.

Στη συνέχεια αυτό το έθιμο άρχισε να εξαπλώνεται σιγά, σιγά σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια. Διαδόθηκε δε ευρύτερα στον τόπο μας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και καθιερώθηκε ως αναπόσπαστο στολίδι των Χριστουγέννων. 

Σε κάποια μέρη, αντί για δέντρο, στολίζουν καραβάκια κι αυτό γιατί ανέκαθεν η Ελλάδα ήταν συνυφασμένη με την ναυτιλία και τη θάλασσα!

Αλλά και πίσω από τα κάλαντα, κρύβεται ένα άλλο αρχαίο ελληνικό έθιμο, με το όνομα Ειρεσιώνη. Αυτή αναφέρεται από τον Όμηρο, όπου ομάδες παιδιών τραγουδούσαν στα σπίτια ευχόμενα πλούτο, χαρά και ειρήνη!

Ως προς το έθιμο με τον Άγιο Βασίλη κι εδώ υπάρχει μια κάποια σχέση με την Αρχαία Ελληνική παράδοση. 

Τον μήνα Δεκέμβριο οι Αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν το Φωτοφόρο Απόλλωνα Ήλιο. Τον παρίσταναν επάνω σε ιπτάμενο άρμα, να μοιράζει το φως στους ανθρώπους.

Το άρμα, λοιπόν, έγινε έλκηθρο, τ’ άλογα τάρανδοι και το δώρο του φωτός προς τους ανθρώπους, έγιναν δώρα της καθημερινής ζωής!

Τέλος, το κόψιμο της βασιλόπιτας μετεξελίχτηκε από το έθιμο του εορταστικού άρτου. Οι αρχαίοι Έλληνες σε μεγάλες γιορτές, όπως τα Θεσμοφόρια, προσέφεραν άρτον στους παρευρισκομένους!

Φέτος, λοιπόν, καλό είναι να στολίσουμε όλοι μας ένα δεντράκι και αντί για έλατο ας βάλουμε ένα κλαδί ελιάς στο σπίτι μας. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ξορκίσουμε και την κατήφεια, που έχει φωλιάσει στις καρδιές μας εξαιτίας του Κορωνοϊού.   

Καλές γιορτές, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι και καλό στολισμό του δέντρου των Χριστουγέννων, γιατί έτσι θα χαρούν και τα παιδιά μας!!!

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: bussunis@gmail.com

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.