ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ «Χρήστου Α. Κυριαζή»

0

Ο Χρήστος Κυριαζής είναι και αθλητής δρόμου με εξαίρετες επιδόσεις, καθώς επίσης και άριστος παίκτης του θεάτρου σκιών. Αυτές τις τέχνες που υπηρέτησε με συνέπεια, μετέφερε και στην αλλοδαπή, συγκεκριμένα στο Παρίσι, στη Σχολή Καλών Τεχνών του οποίου σπούδασε Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική, Αισθητική και Φιλοσοφία.  Εκεί του εδόθη η ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσει σε κάθε ευκαιρία, στο μέτρο του δυνατού, τα στοιχεία του καλλιτεχνικού πολιτισμού μας αλλά και ιστορικά, ανθρωπιστικά, πολιτιστικά, εθνικά και γενικά ό,τι κάνει τον δημιουργό και τους αποδέκτες του κάθε έργου, Άνθρωπο. Κέρδισε εκεί διακρίσεις που τιμούν στο πρόσωπό του σαν άξιο τέκνο της Ιθώμης, της Πελοποννήσου, της Ελλάδος. Μεταξύ των καθηγητών – που όλοι τον εκτίμησαν σαν ταλαντούχο καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο με αρετές – υπήρξε και ο Ολιβιέ Ρεβώ Ντ, Αλλών, καθηγητής της φιλοσοφίας, ο οποίος είπε :

Ο Κυριαζής εξερευνά το σύμπαν μέσα από τις ανεξάντλητες παραλλαγές του. Αλλά από την άλλη, μοιάζει να είναι καταδικασμένος να προβάλλει ταυτόχρονα την βαθειά του ενότητα, αυτήν που στηρίζεται στην ίδια του την προσωπικότητα: μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητα από εξωτερικές δεσμεύσεις της φόρμας, ότι πρόκειται για ένα έργο δικό του, για μια μορφή που ξεπηδά από τη σκιά, ή από το παρελθόν, ή από πολύ μακριά, ή από το τίποτε, και που γι’ αυτή της τη γέννηση, ενώνει το δυνατό περίγραμμα με την αρμονική επιφάνεια, τη σφριγηλή δομή με τις αβρές λεπτομέρειες, την δυναμικότητα με την ευαισθησία, την ατομικότητα με την καθολικότητα, την αίσθηση του τραγικού με τη χαμογελαστή τρυφερότητα. Είναι σαν ο καλλιτέχνης να αναζητεί ακατάπαυστα να ξεφύγει απ’ τον ίδιο του τον εαυτό, μέσα από την πολύμορφη πολλαπλότητα του έργου του, και να μην το κατορθώνει εξ αιτίας του προφανούς, της σταθερότητας του στυλ του.  Κάθε έργο ξεχωριστά, όπως και το σύνολο των εκθεμάτων – αλλά και κάθε δημιουργία του Κυριαζή, μας προτρέπει να μοχθήσουμε σαν κι εκείνον για να αποκαλυφθούν από το σκοτάδι στο φως, η δομή, το φως, το χρώμα, και, μας προσκαλεί να γίνουμε μέρα – μεσημέρι, «Παιδιά της Νύχτας,» κατά πώς θα ήθελε κι ο Ηράκλειτος.»

ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ« Χρήστου Α. Κυριαζή» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.