Σπανίζει το ποιοτικό λάδι φέτος στη Μεσσηνία

0

Η φετινή περίοδος για τους παραγωγούς ελαιολάδου στην Καλαμάτα σχολιάζεται, από ειδικούς και μη, ως εφιαλτική. Οι αιτίες είναι καταγεγραμμένες, αλλά αυτό που δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί είναι το ύψος των εκατομμυρίων ευρώ που θα χαθούν από το νομό και τους ανθρώπους του μόχθου. 
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα και με τον Βασίλη Ζαμπούνη στην ιστοσελίδα olivenews.gr, αλλά και με μαρτυρίες παραγωγών, ότι τα καλά λάδια στη Μεσσηνία πλέον σπανίζουν. Χαρακτηριστικό δείγμα κάποιες περιοχές, με το 50% των φρέσκων λαδιών να είναι «παρθένο-λαμπάντε», το υπόλοιπο 50% έξτρα, αλλά μόνο το 10% εξ αυτών να είναι κάτω των 0,5 γραμμών και τα οργανοληπτικά τους ανάλογα με την κάθε παρτίδα.
Για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επιφέρει οικονομική ζημιά της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, κάνει λόγο στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κ. Νικολούτσος, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και στήριξης των παραγωγών και επιχειρήσεων.
Περιγράφοντας την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, και για την ηλειακή οικονομία και τις πολλαπλές επιπτώσεις της, ο κ. Νικολούτσος επισημαίνει ότι “η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί θα είναι 13.000 τόνοι, που υπολείπεται σημαντικά από την αναμενόμενη μέση ετήσια παραγωγή των 25.000 τόνων για την Ηλεία. Επιπλέον τα έλαια έχουν πολύ χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην κατηγορία μειονεκτικά με τιμές κάτω των 2 ευρώ ανά λίτρο”.

Α.Π.
θαρρος news

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.