Σαλάτα: Ένα πιάτο παρεξηγημένο που όμως μπορεί να απογειώσει την Καλαμάτ

0

Εννέα μήνες πριν ξεκίνησε από την Καλαμάτα το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας, το οποίο διοργάνωσε το Σχολείο Τουρισμού σε συνεργασία με την εταιρεία Kalamata Papadimitriou. Το ξεχωριστό αυτό Φεστιβάλ ταξίδεψε εν συνεχεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έλαβαν μέρος πάνω από 150 σπουδαστές μαγειρικής τέχνης.

Χθες, λοιπόν, έπεσε η αυλαία της διοργάνωσης στο χώρο που «γεννήθηκε» και ειδικότερα στο ξενοδοχείο Elite. Στον τελικό συμμετείχαν 20 άτομα που κατάφεραν να προκριθούν, ενώ η κριτική επιτροπή ήταν 5μελής και αποτελούνταν από τους σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γιάννη Λουκάκο, Στέλιο Μπαρμπέα, Νίκο Κονδύλη και Ιάκωβο Απέργη.

Οι 20 διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους 25 λεπτά, μέσα στα οποία θα έφτιαχναν μια σαλάτα που θα κέρδιζε τους 5 κριτές και θα την έφερνε στο προσκήνιο.
 

Κώστας Παπαδημητρίου: «Η Καλαμάτα μπορεί να αποδείξει ότι η σαλάτα είναι ένα δημιουργικό πιάτο» 
Ο ιδιοκτήτης της Kalamata Papadimitriou, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και ο εμπνευστής της διοργάνωσης, δήλωσε ευτυχής που το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας έφθασε στο τέλος του. Όπως είπε, είχε ως στόχο την ανάδειξη της σαλάτας ως ενός δημιουργικού πιάτου, όπως άλλωστε της αξίζει, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Καλαμάτα έχουν μεγάλα ατού, μιας και διαθέτουν το λάδι, τα λαχανικά, το ξύδι και άλλα ακόμα τοπικά προϊόντα. Έτσι, υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξέλιξης για να αναδειχθούν ως πρωταθλητές παγκοσμίως οι σαλάτες.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου, η διοργάνωση ήταν τόσο πετυχημένη, που και ο ίδιος έμεινε έκπληκτος, μιας και οι εκκολαπτόμενοι σεφ ήταν πολύ δυναμικοί και έκαναν πολύ καλές σαλάτες. Σαλάτες που, αν «εξαπλωθούν» σε εστιατόρια όλης της χώρας, ο γαστρονομικός τουρισμός θα ευεργετηθεί.
 

Κώστας Ανδριανόπουλος
Ο συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού, Κώστας Ανδριανόπουλος, είπε ότι αυτό αποδεικνύει στην πράξη την έννοια της λέξης «συνέργεια». Αυτή τη φορά με την εταιρεία Παπαδημητρίου.
Το Φεστιβάλ Σαλάτας, συνέχισε, πέρασε ένα δημιουργικό κύκλο και χθες έγινε ο τελικός, όπου συμμετείχαν 20 διαγωνιζόμενοι που αποτελούν τη νέα γενιά των σεφ.
Οι νικητές ήταν τρεις, ο Γιώργος Παναγής από το ΙΕΚ Ορίζων Καλαμάτας, η Χριστίνα Ζωντανού από το ΙΕΚ Όμηρος και ο Ευθύμιος Νικολόπουλος από τη Le Monde, με έπαθλο ένα Voucher εκπαίδευσης, ώστε να τη συνεχίσουν και να γίνουν ακόμα καλύτεροι επαγγελματίες.
Κλείνοντας ο κ. Ανδριανόπουλος είπε ότι ελπίζει το φεστιβάλ να καθιερωθεί και να μείνει στην πόλη, ώστε να αναδεικνύεται το τουριστικό προϊόν της, αλλά και η γαστρονομία της περιοχής.
 

Αλέξανδρος Παπανδρέου
Ο σεφ και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Σαλάτας, Αλέξανδρος Παπανδρέου, μίλησε για μια όμορφη μέρα, καθώς με τον τελικό σηματοδοτείται το τέλος του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας.
Μιλώντας για τη συνεργασία Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας και εταιρείας Παπαδημητρίου είπε ότι είναι αξιέπαινη και δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρξει συνέχεια.
Απευθυνόμενος στους νέους σεφ, σημείωσε ότι πρέπει να καταλάβουν, ενώ ήδη βρίσκονται στη Σχολή που σπουδάζουν, ότι πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς, ώστε να βλέπουν τις δυνάμεις τους και αν τα πιάτα τους είναι άξια να μπουν στα εστιατόρια.
Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε στον κόσμο να καταλάβει ότι έχουμε πολύ καλά προϊόντα και σε συνδυασμό με την ελληνική γαστρονομία, αυτά να πάνε πολύ μπροστά.
Όσο για το παρεξηγημένο πιάτο, όπως θεωρείται η σαλάτα, σχολίασε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι από μόνη της μπορεί να είναι ένα κύριο γεύμα, διότι είναι δυνατό να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μιλώντας, τέλος, ο σεφ για τα πιάτα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, είπε ότι είδε ωραίες ιδέες από τα νέα παιδιά και, μάλιστα, ζήλεψε αρκετές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


 7  336 

 

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.