Παλμός και συμμετοχές στο 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας

0

Ενα από τα πιο επιτυχημένα Σχολεία Τουρισμού ήταν το 8ο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πλούσια θεματολογία, παλμό και πλήθος συμμετοχών (γύρω στις 2.000) εκπαιδευομένων της εστίασης και του τουρισμού, και στελεχών επιχειρήσεων απ’ όλη την Ελλάδα.

Από τις ιδιαίτερες στιγμές του εν λόγω σχολείου, η θεματολογία του οποίου στηρίχτηκε στη διαφορετικότητα (diversity), ήταν οι μαγειρικές δημιουργίες της Ομάδας Μαγειρικής «Εν δυνάμει», από τη Θεσσαλονίκη: μια ομάδα με μέλη άτομα με ή χωρίς αναπηρία, που δραστηριοποιείται στις τέχνες και τη μαγειρική, με σύνθημα «Ολοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι ίσοι» και με όραμα των μελών της να έχουμε μια κοινωνία ανοιχτή για όλους, χωρίς διακρίσεις. Οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν και έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Ακόμα μια ξεχωριστή παρουσίαση ήταν «Το Μάτι Ακούει» από την αρχαιολόγο και ξεναγό κωφών ατόμων Δήμητρα Κοκκέβη-Φωτίου. Η κ. Κοκκέβη παρουσίασε την ομιλία της με τη βοήθεια διερμηνέα κωφών. Τόνισε πως το κωφό παιδί μπορεί να «ακούσει» μέσω της όρασης και χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη στο σχολείο και στο σπίτι, αλλά και στο μουσείο: ένα χώρο στον οποίο στάθηκε ιδιαίτερα η κ. Κοκκέβη στην ομιλία της, όπως και στη μεγάλη σημασία του για την εκπαίδευση των κωφών παιδιών.

Το 8ο Σχολείο Τουρισμού χαρακτηρίστηκε από το πλήθος ομιλιών με μεγάλο ενδιαφέρον. Από τις ξεχωριστές παρουσιάσεις στον τομέα της γαστρονομίας ήταν το «Μεσσηνιακό πρωινό» το οποίο επιμελήθηκε η «Εύφορη Γη» με την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της παρουσίασής του τονίστηκε η σημασία τοποθέτησης μεσσηνιακών προϊόντων στον ξενοδοχειακό μπουφέ, τόσο με στόχο να χαραχτούν μνήμες τοπικών γεύσεων στους επισκέπτες, με θετικά οφέλη στον κλάδο του τουρισμού, όσο και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα του τόπου μας.

Ο γνωστός Ηλίας Μαμαλάκης ακόμα μια φορά μίλησε στην Καλαμάτα για την προστασία των ψαριών μας, με θέμα «Με… νου για ζωντανές θάλασσες», ενώ τη «Συνταγή για μια ζωντανή θάλασσα»  παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της WWF Hellas Δημήτρης Καραβέλλας.

Από τις ιδιαίτερες στιγμές της διοργάνωσης ήταν και η τούρτα-έκπληξη σπουδαστών μαγειρικής για τα γενέθλια του κ. Μαμαλάκη.

Την Τετάρτη οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στη γαστρονομία, με καταπληκτικές δημιουργίες και τοποθετήσεις από πολλούς καταξιωμένους επαγγελματίες και λάτρεις της κουζίνας από τη Μεσσηνία και όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε αρκετές ενδιαφέρουσες ομιλίες, στις οποίες κυριάρχησαν τα θέματα σχετικά με τη διαφορετικότητα. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Costa Navarino Ελενα Γκίκα, η αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ Τόνια Κουζή, συνιδρίτρια της “εύ-τόπος”, ο Γιώργος Λαζαρίδης, αθλητή τένις με αμαξίδιο, συνιδρυτής του “ΔιαφοροΖω”, ο Βασίλης Παπαευσταθίου, πολιτικός μηχανικός και συνιδρυτής της “Καλαμάτα 2030”, ο πιστοποιημένος butler Στάθης Παπαχριστοφίλου και ο Γιάννης Καλογεράκης.

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης με εμπειρίες, παραδείγματα και εργαλεία που παρουσίασαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ενώ η τρίτη ημέρα ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη γαστρονομία και το μάρκετινγκ τοπικών προϊόντων.

Η διοργάνωση του 8ου Σχολείου Τουρισμού, με την υπογραφή όπως πάντα των συνιδρυτών Ανδρέα Ζαγάκου και Κώστα Ανδριανόπουλου, ολοκληρώθηκε με workshop επαγγελματιών εστίασης την Πέμπτη.

Γράφτηκε από την Κέλλυ Δημητρούλια

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.