«Νέα τελευταία» παράταση τακτοποίησης αυθαιρέτων…

0

Νέα παράταση, έως τα τέλη Ιουνίου 2020, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει από την 1 Ιουλίου μόνο για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

Aυθαίρετα με «μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις» (κατηγορία 5), θεωρούνται όσα παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

 

3 ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Το νέο πλαίσιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα περιλαμβάνει τρία νέα μέτρα:

1) Παράταση για τακτοποίηση μέχρι τέλη Ιουνίου 2020

Η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία για την κατηγορία 5, για τα «βαριά αυθαίρετα». Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτό απλά σημαίνει ότι μετά τον Ιούνιο του 2020, τα «βαριά αυθαίρετα» δεν θα μπορούν να τακτοποιούνται άρα θα οδεύουν προς κατεδάφιση.

2) Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου (e-ταυτότητα κτηρίου).

Για όλα τα νέα κτήρια οι δηλώσεις θα συνδεθούν με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Παρά ταύτα, θα ακολουθήσει η σταδιακή ένταξη για τα παλαιότερα ακίνητα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αποτελέσει «κλειδί» για τη μεταβίβαση, ενοικίαση ή πώληση ακινήτου.

Πιο συγκεκριμένα, στη νέα βάση δεδομένων της ταυτότητας κτηρίου θα εντάσσονται αρχικά όλα τα νέα κτήρια.

Τμηματικά θα γίνεται για τα πιο παλιά, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων, θα πραγματοποιείται κατά διηρημένη ιδιοκτησία.

Αυτό σημαίνει πως όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση, να νοικιάσει ή να πουλήσει ένα ακίνητο, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του.

Σταδιακά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες, μέχρι να φτάσει στο τέλος, όπου θα καταγράφεται όλο το ακίνητο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του κτηρίου που θα προχωρήσει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων χώρων και αν υπάρχουν και εκεί αυθαιρεσίες, θα πρέπει να τις δηλώσει, προσκομίζοντας και τα σχετικά σχέδια.

3) «Τσουχτερές» προσαυξήσεις για καθυστερήσεις στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Μετά το πέρας της προθεσμίας του Ιουνίου του 2020, όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δύο χρόνια ακόμα 30%.

 

«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» 2011

Πάντως, για τα αυθαίρετα θα συνεχίσει να ισχύει η κόκκινη γραμμή του 2011. Ο συγκεκριμένος «κόφτης» αφορά τα αυθαίρετα, που με βάση του σημερινούς νόμους, τον νόμο του 2013 και τον νόμο του 2017, έχουν αναγνωριστεί -και από το ΣτΕ- ως αυθαίρετα.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.