Αγωνία για τη συνέχιση των έργων στην Αρχαία Μεσσήνη

0

«Είναι ομολογουμένως απογοητευτικό το να προσπαθώ εναγωνίως να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το πρόγραμμα των εργασιών αναστήλωσης, διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, στηριζόμενος αποκλειστικά σε χορηγίες ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων, όπως το Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλος, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ιδρυμα Κάρμεν και Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, το Ιδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Ιδρυμα Π.Γ. Λιβανός και τα τμήματα χορηγιών των Τραπεζών Εθνικής και Alpha».

Η επιστολή του Πέτρου Θέμελη πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, δείχνει την αγωνία του σπουδαίου αρχαιολόγου για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και τη συνέχεια των έργων. Αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, με υποδειγματικά αναστηλωμένα μνημεία, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, γεμίζοντας τα ταμεία του ΤΑΠΑ.

Στην επιστολή του θυμίζει ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων αναστήλωσης, διαμόρφωσης και ανάδειξης στην αρχαία Μεσσήνη διακόπηκε «απότομα και αδικαιολόγητα από το υπουργείο Πολιτισμού» το 2015, με την κατάργηση του θεσμού των επιστημονικών επιτροπών, «οι οποίες λειτουργούσαν επιτυχώς επί σειράν ετών και είχαν συσταθεί ακριβώς με στόχο τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων και από μη κρατικούς φορείς». Μόνο η επιστημονική επιτροπή των έργων της Ακρόπολης που θεσμοθετήθηκε με νόμο, δεν καταργήθηκε.

Στην Μεσσήνη ο αρχαιολογικός χώρος (με το Αρχαιολογικό Μουσείο) δημιουργήθηκε σταδιακά στη διάρκεια 34 ετών από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία με τη σύμπραξη της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, και το 1999 παραδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα από το 1986 ώς το 2015, βοήθησαν στο «θαύμα» (ανασκαφών και αναστηλώσεων) που αντικρίζει ο επισκέπτης σήμερα. Η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ)  διέθεσε 880.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το στέγαστρο, την περίφραξη, τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο. Αλλά το θέμα δεν είναι ποιος έδωσε περισσότερα ή λιγότερα αυτά τα χρόνια. Αυτό που ανησυχεί τον καθηγητή κ. Θέμελη, είναι η διασφάλιση της συνέχειας των έργων, κυρίως αναστήλωσης. Δεν υπάρχει κάποιο νέο ΕΣΠΑ και βέβαια, οι επιστημονικές επιτροπές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή μεγάλων έργων.

«Ευελπιστώ ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που γνωρίζει το πρόβλημα, θα μεριμνήσει για την επίλυσή του σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία, παρά τη δεδηλωμένη βούληση του νέου περιφερειάρχη, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει έργα αναστήλωσης- διαμόρφωσης στην Αρχαία Μεσσήνη από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ», υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Τέτοια έργα απαιτούν χρόνο και κονδύλια. Ο Π. Θέμελης είναι σοβαρός αρχαιολόγος, καταξιωμένος επιστήμονας που μπορεί να καμαρώνει για όσα έφερε στο φως: τα κατάλοιπα μιας ολόκληρης αρχαίας πόλης στη Μεσσήνη. Συγχρόνως είναι και προσωπικότητα με σύγχρονη ματιά, που γνωρίζει να αναδεικνύει αναπτυξιακά την πολιτιστική κληρονομιά. Τηρώντας πάντα μια ισορροπία που θέλγει τους χορηγούς, χωρίς να υποχωρεί στο ελάχιστο από τις αρχές και τα πρότυπα της αρχαιολογικής ευθύνης. Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τέτοιους επιστήμονες, τέτοια έργα και ανασκαφές.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ 
kathimerini.gr

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.