Τα αποτελέσματα ενός σημαντικού έργου παρουσιάζονται στην Καλαμάτα: “Αρχαιότητες και Σχολείο για το Μέλλον: Μια προσέγγιση αειφορίας”

0

Τα αποτελέσματα του σημαντικού Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού έργου, με θέμα: «Αρχαιότητες και Σχολείο για το Μέλλον: μια προσέγγιση αειφορίας», στο πλαίσιο του Erasmus+ θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου, διοργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ως συντονιστής εταίρος του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου με τίτλο: “ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach” («Αρχαιότητες και Σχολείο για το Μέλλον: μια προσέγγιση αειφορίας»), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/ Δράση ΚΑ2 «Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης».
Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο 2018, μαθητές και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, οι οποίοι ζουν και δρουν κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Μεσσήνη, Ρωμαϊκό Θέατρο Βερόνας και Μνημειακό Συγκρότημα Ταραγκόνας), ασχολήθηκαν με τη γνώση του παρελθόντος, την αναβίωση των αρχαιολογικών χώρων, την αξιοποίησή τους για το μέλλον και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Μελετήθηκαν διαθεματικά οι αρχαιολογικοί χώροι (από την πλευρά των ανθρωπιστικών, θετικών και οικονομικών επιστημών) με τη χρήση καινοτόμων συνεργατικών εκπαιδευτικών μεθόδων και προηγμένων νέων τεχνολογιών, ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους, να αναπτύξουν κριτικό πνεύμα, με στόχο τη συνειδητοποίηση του ρόλου τους ως αυριανοί ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες. 
Η ημερίδα περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου, εισηγήσεις σχετικά με τις παιδαγωγικές θεωρίες και τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν, προβολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν και των πνευματικών προϊόντων που δημιουργήθηκαν. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Δεξιότητες του 21ου αιώνα: η εκπαίδευση με στόχο τον ενεργό πολίτη». Επίτιμος καλεσμένος είναι ο αρχαιολόγος και καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης.
Στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και έργων των μαθητών, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες μαθητές θα προβάλλουν τις ψηφιακές τους δημιουργίες. 
Το βράδυ της Παρασκευής, ώρες 20.00-22.00, έχει προγραμματιστεί θεατρική παράσταση από τους μαθητές των τριών χωρών που συμμετέχουν στο έργο και μουσική εκδήλωση από το συγκρότημα «ΤΑΞΙΜ».
Από την Ελλάδα, συμμετέχουν το ΚΠΕ Καλαμάτας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Γυμνάσιο Θουρίας και το Επαγγελματικό Λύκειο Μεσσήνης. Από την Ιταλία συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Ca’Foscari της Βενετίας και τα σχολεία Liceo Girolamo Fracastoro και Educantato Statale Agli Angeli της Βερόνας. Από την Ισπανία (Καταλονία) συμμετέχουν ο Εκπαιδευτικός Επιμορφωτικός Οργανισμός Col•legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres Βαρκελώνης και τα σχολεία Col.legi Sant Pau Apostol της Ταραγκόνας και INS Baix Camp του Ρέους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας, οι ομιλίες της οποίας θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, έχει  ως εξής: 


https://eforigi.com.gr/news/edu/item/2225-imerida-stin-kalamata-gia-tin-oikonomiki-aksiopoiisi-ton-arxaiologikon-xoron
Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.