Σύκο Γλυκό του κουταλιού

0

Το σύκο είναι από τα πιο εύκολα γλυκά του κουταλιού, με σίγουρη επιτυχία. Παράλληλα είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά γλυκά γιατί περιέχει βιταμίνες και μέταλλα.

ΥΛΙΚΑ

  1. 1 κιλό σύκα (25-30 σύκα)
  2. 1 κιλό ζάχαρη
  3. 3 γλυτζάνια τζαγιού νερό
  4. 35 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή καρύδια κομμένα στα τέσσερα
  5. γαρύφαλλα (όσα είναι τα σύκα)
  6. χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα σύκα, χρησιμοποιώντας γάντια, για να φύγει το γάλα που θα βγάλουν. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λίγο το κοτσάνι και αφαιρούμε το σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά. Αν θέλεμε τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε 1-2 μεριές. Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό για 5′-10′ λεπτά έως ότου να τρυπιούνται με το πηρούνι. Το νερό πρέπει να τα καλύπτει γι’ αυτό βάζουμε από πάνω ένα πιάτο να τα πιέζει προς τα κάτω. Σουρώνουμε τα σύκα, τα ξεπλένουμε και μετά τα ξανασουρώνουμε.Επειτα τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμο των 2 λεμονιών και τα αφήνουμε 2-3 ώρες. Αγρότερά, σουρώνουμε ξανά και τοποθετούμε μέσα σε κάθε σύκο ένα αμύγδαλο ή καρύδι και ένα γαρύφαλλο. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράζουν και μόλις λίωσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα σύκα με λίγο χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 10′-15′ λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε το γλυκό όλο το βράδυ στην άκρη χώρις να το ξεπάσουμε. Το πρωί ξαναβράζουμε το γλυκό, ρίχνοντας πάλι λίγο χυμό λεμονιού για να δέσει καλά το γλυκό μας. Τέλος, τοποθετούμε το γλυκό όταν κρυώσει σε στεγνό αποστηρωμένο βάζο.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.