Σοφία Kουβελάκη: Giving for Greece – Πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες του Ιδρύματος Μποδοσάκη

0

Η Σοφία Κουβελάκη κατάγεται από την Αρχαία Μεσσήνη.  Ως διαχειρίστρια προγραμμάτων στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, μιλάει για τo πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων, που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του‪#‎givingforgreece

 

Τον προηγούμενο χρόνο  2500 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές και μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας στην Ελλάδα. Τα παιδιά αυτά είτε έχασαν τους γονείς τους στην πατρίδα τους, είτε έφυγαν από κει μόνα επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για όλη την οικογένεια, είτε έχασαν τους γονείς τους στο ταξίδι για την περίφημη γη της επαγγελίας. ‘Εχει αναρωτηθεί κανεί τι απογίνονται αυτά τα παιδιά, όταν τελικά καταφθάνουν μόνα στη χώρα μας; Η παροχή πρόνοιας, προστασίας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, καταλαβαίνουμε όλοι πως, είναι βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Στη βοήθεια αυτών των παιδιών στοχεύει το Ιδρυμα Μποδοσάκη με το νεοσύστατο Giving Center. Πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης όσων επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια αλλά δεν ξέρουν πως να το κάνουν και επίσης θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι δωρεές τους θα πιάσουν τόπο. 

Μέσω της λειτουργίας του Giving Centre, το  Ίδρυμα Μποδοσάκη θέτει στη διάθεση δωρητών (ανθρώπων, εταιριών ή οργανισμών) που επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν, μια ομάδα έμπειρων στελεχών του, ώστε οι επιθυμίες και τα οράματα των δωρητών να γίνουν πραγματικότητα με συγκεκριμένα αποτελέσματα και κοινωνικό αντίκτυπο (donor-advised funds). Παράλληλα, προτείνει συγκεκριμένα και στοχευμένα θεματικά προγράμματα παρέμβασης στο πεδίο (thematic funds), εκεί που υπάρχουν άμεσες και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση δωρεών για συγκεκριμένους σκοπούς. Τα χρήματα φθάνουν απευθείας στο πεδίο, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βρίσκονται εκεί και υλοποιούν σημαντικό έργο

Το πρώτο τέτοιο θεματικό πρόγραμμα, του Giving Centre είναι το πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα και αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών. Τα παιδιά αυτά φθάνουν στην Ελλάδα μόνα τους και επιθυμούν να συνεχίσουν προς την Κεντρική Ευρώπη, απειλούμενα σε όλα τα στάδια του ταξιδιού αυτού από διακινητές και άλλα παράνομα κυκλώματα.

Το Giving αναδεικνύει την ανάγκη αυτή και δημιουργεί ένα πρόγραμμα για να φέρει άμεση στήριξη και προστασία στα παιδιά, σε συνεργασία με τις πιο δραστήριες ΜΚΟ που προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων. Ειδικότερα, μέσα από το πρόγραμμα θα υποστηριχθούν υπηρεσίες επιτροπείας και συνοδείας ασυνόδευτων παιδιών, θα καλυφθούν έξοδα για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, καθώς και έξοδα λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας ανηλίκων στα σημεία εισόδου.

Περισσότερες πληροφορίες για το θεματικό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.giving.org.gr/

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.