Πρόσκληση συμμετοχής σε Σεμινάριο με θέμα: «Περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία στην αγορά της αρχαίας Μεσσήνης, σε μια διαχρονική προσέγγιση»

0

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας διοργανώνει Σεμινάριο με θέμα: «Περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία στην αγορά της αρχαίας Μεσσήνης, σε μια διαχρονική προσέγγιση», το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου 2015 και το πρωί της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015. Το Σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό στοχεύοντας σε εκπαιδευτικούς, ενήλικες, μέλη φορέων και συλλόγων, νέους, φοιτητές, επιχειρηματίες και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Καλαμάτας (Θουκυδίδου 2, Καλαμάτα) και στον αρχαιολογικό χώρο της αγοράς της αρχαίας Μεσσήνης.

ΣΤΟΧΟΣ :
Το Σεμινάριο γίνεται στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δράσεων Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, για το σχολικό έτος 2014 -2015.
Η αγορά (κυριολεκτική σημασία: τόπος συγκεντρώσεων) αποτελούσε ουσιαστικό τμήμα κάθε αρχαίας πόλης. Η αγορά της αρχαίας Μεσσήνης χρησιμοποιούνταν για εμπορικές συναλλαγές, πολιτικές συγκεντρώσεις, θρησκευτικές πανηγύρεις. Ήταν ένας ανοιχτός χώρος που πλαισιωνόταν από δημόσια κτήρια και στοές με ναούς και βωμούς για τους θεούς, διακοσμείτο με αγάλματα άξιων πολιτών και δημοσίων προσώπων. Η αγορά ήταν η καρδιά της δημόσιας ζωής μέσα στην πόλη. 
Ο χώρος της αγοράς της αρχαίας Μεσσήνης προσφέρεται για πολυποίκιλη και πολυεπίπεδη αξιοποίηση στο πλαίσιο υλοποίησης του ομώνυμου Προγράμματος του ΚΠΕ, με κατάλληλους από παιδαγωγική και διδακτική άποψη, τρόπους. Μέσα από τη μελέτη και έρευνα πεδίου δημιουργούνται θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και τίθενται παιδαγωγικές προσδοκίες σε υψηλό επίπεδο, που η διαχρονική ισχύς μιας αγοράς (πόλης) μπορεί να παράσχει.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Σεμιναρίου θα γίνουν εισηγήσεις από το Δ/ντή Ανασκαφών της αρχαίας Μεσσήνης καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη και άλλους ομιλητές, θα γίνει μελέτη και έρευνα πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο της αγοράς της αρχαίας Μεσσήνης, θα διεξαχθούν βιωματικά εργαστήρια και εργασίες με βάση το υποστηρικτικό υλικό σχετικού Προγράμματος Π.Ε., το οποίο υλοποιεί το ΚΠΕ Καλαμάτας.
Θα γίνει επίσης μελέτη και έρευνα της αρχαίας αγοράς ως χώρος, ως λειτουργία και ως θεσμός πόλης με ταυτόχρονη μελέτη των στοιχείων αειφορίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με τα συσχετιζόμενα επαγγέλματα και εργαστήρια. Θα μελετηθεί ο τρόπος αγορανομικών ελέγχων της εποχής και οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Μέσα από τα στοιχεία του εμπορίου παίρνουμε πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα της περιοχής σε μια δυναμική αλληλεπίδραση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος καθώς και τις αλλαγές που προέκυψαν στην πορεία του χρόνου. Μέσα στις στοές θα εξετασθούν τα θέματα συζητήσεων και συναντήσεων που κρύβει η δυναμική μια πόλης, θα γίνει μελέτη των εκθεμάτων και των χώρων λατρείας καθώς και των τρόπων και χώρων δημόσιας υγιεινής (αγωγοί, ύδρευση, αποχέτευση, λουτρά, σφαγεία, …).
Θα γίνει έρευνα για το σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, μελετώντας τη χρήση της αγοράς στην πορεία του χρόνου και τις αλλαγές που προέκυψαν διαχρονικά, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Θα γίνει επίσης μελέτη της πορείας μιας αρχαίας αγοράς και της μεταμόρφωσής της από τόπο συναντήσεως πολιτών σε τόπο συναντήσεως επισκεπτών με διαφορετική προέλευση.
Στις εργασίες μελέτης και έρευνας πεδίου θα δοθεί η δυνατότητα μελέτης του χώρου που ανασκάπτεται, αναστηλώνεται και ταυτόχρονα είναι επισκέψιμος, ενώ θα υλοποιηθούν σχετικές δραστηριότητες στους χώρους της αρχαίας αγοράς. Με τη δυναμική της, η αγορά της αρχαίας Μεσσήνης, θα λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα βιώσιμης αστικοποίησης του παρελθόντος, με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας παρέχοντας στοιχεία για τη διαμόρφωση του αυριανού ενεργού πολίτη.


Το ΚΠΕ Καλαμάτας θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του εκτενή περιγραφή του Σεμιναρίου. Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου και οι τελικοί Πίνακες των Συμμετεχόντων (Τακτικών και Αναπληρωματικών) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Καλαμάτας. Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Η μετακίνηση των συμμετεχόντων θα γίνει με δικά τους έξοδα. Το ΚΠΕ Καλαμάτας θα καλύψει τα έξοδα προσφοράς καφέ, κολατσιού, ενός γεύματος και της μετακίνησης προς και από το πεδίο.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω του δικτυακού τόπου του ΚΠΕ Καλαμάτας (www.kpe-kalamatas.gr) 
το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 11/06/2015 ώρα 12.00.

Τα έξοδα του Σεμιναρίου θα καλυφθούν από το ΤΔΕ του Διαχειριστικού φορέα, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 7, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων ή από τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΠΕ Καλαμάτας.

Για το ΚΠΕ Καλαμάτας,
Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ

Γεώργιος Παναγόπουλος

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.