Πρωτοβουλία καταγραφής ιστορικών κτηρίων από την Κίνηση Πολιτών “Καλαμάτα 2030”

0

Την προσπάθεια καταγραφής των ιστορικών κτηρίων της Καλαμάτας παρουσίασε χθες με αφορμή την Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς η ομάδα “Καλαμάτα 2030”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τα μέλη της διευκρίνισαν ότι η “Καλαμάτα 2030” δεν είναι αυτοδιοικητική κίνηση και ότι η δράση της αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών.

Μιλώντας για το έργο “Οι φωνές μέσα από τα κτήρια” ο πολιτικός μηχανικός και συνιδρυτής της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Βασίλης Παπαευσταθίου επεσήμανε ότι η “Καλαμάτα 2030” επέλεξε σημειολογικά να ξεκινήσει από το παρελθόν, γιατί εκεί βρίσκονται οι υγιείς βάσεις του μέλλοντος. Ο κ. Παπαευσταθίου είπε ότι η καταγραφή των κτηρίων ξεκίνησε από μια ιδέα του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της συλλογικότητας “Πάμε βόλτα”.

“Οι φωνές μέσα από τα κτήρια” σύμφωνα με την παρουσίαση είναι μια πολυεπίπεδη εργασία ανάδειξης και προστασίας των κτηρίων της Καλαμάτας και διάσωσης αρχειακού υλικού, προσωπικών φωτογραφιών, μαρτυριών και καταθέσεων κοινωνικής και λαϊκής ιστορίας. Μέχρι τώρα στη διαδικτυακή πλατφόρμα buildings.kalamata2030.gr υπάρχουν πληροφορίες για 128 ιστορικά κτήρια της Καλαμάτας.

Ο μηχανικός υπολογιστών και πληροφορικής Βασίλης Πουλόπουλος εκπρόσωπος της συλλογικότητας “Ο Σπόρος”, παρουσίασε τη διαδικτυακή πλατφόρμα και κάλεσε τους πολίτες να συνεισφέρουν στο διαδραστικό χάρτη με τις θεματικές διαδρομές φωτογραφίες και μαρτυρίες για τα ιστορικά κτήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο εκπρόσωπος της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας Νίκος Ηλιόπουλος που έχει φωτογραφήσει πολλά από τα κτήρια, μίλησε για την προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής μνήμης.

“ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ”

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Παπαευσταθίου ξεκαθάρισε ότι η “Καλαμάτα 2030” δεν είναι και δεν θα μετεξελιχθεί ποτέ σε αυτοδιοικητική κίνηση και ότι η δράση της αποβλέπει στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Μιλώντας γενικότερα για τους στόχους της “Καλαμάτας 2030” είπε ότι αλλαγή της καθημερινότητας μέσα από δράσεις των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι στο συγκεκριμένο πρότζεκτ η “Καλαμάτα 2030” δεν έχει συνεργαστεί με το Δήμο Καλαμάτας αλλά γενικώς η ομάδα είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με όλους τους θεσμικούς φορείς. Στην συνέχεια τόνισε ότι αφορμή για την ίδρυσή της αποτέλεσε η επιτυχημένη λειτουργία του Σχολείου Τουρισμού που απέδειξε ότι μια προσπάθεια μπορεί να αγκαλιαστεί από ολόκληρη την Ελλάδα αν στηρίζεται σε υγιείς βάσεις.

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Σύμφωνα με την “Καλαμάτα 2030”: «Μια μεγάλη ηλεκτρονική πλατφόρμα με 128 αξιόλογα κτήρια της πόλης, διατηρητέα και σύγχρονα, αναπτύσσεται στην ιστοσελίδα: http://buildings.kalamata2030.gr, μαζί με αρχιτεκτονικές περιγραφές, σχέδια, φωτογραφίες και λαϊκές αφηγήσεις, στοχεύοντας στη διάσωση της τοπικής ιστορίας και στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης. Κυρίως στη μετάδοση της γνώσης για τις νεότερες γενιές και τους μελλοντικούς ερευνητές. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα διαφορετικών προβολών των κτηρίων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ο πρώτος τρόπος παρουσιάζεται κατά την είσοδο στην πλατφόρμα και είναι η προβολή σε χάρτη όλων των κτηρίων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα και ο δεύτερος είναι η παρουσίαση των κτηρίων εντός αρχιτεκτονικών κατηγοριών. Ενα από τα σημαντικά στοιχεία της πλατφόρμας, που αποτελεί και καινοτόμο στοιχείο αυτής, είναι η δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας να αποστείλει τις δικές του φωτογραφίες που απεικονίζουν το κτήριο μέσα στο χρόνο αλλά και να μεταφέρει καταγράφοντας τις δικές του προσωπικές μνήμες για την κοινωνική ιστορία του κτηρίου. Ως εκ τούτου πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο να εισέλθει στην πλατφόρμα και να μας μεταφέρει τα δικά του προσωπικά στοιχεία συνδιαμορφώνοντας την κοινωνική ιστορία του κάθε κτηρίου. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα για να μας αποστέλλετε απ’ ευθείας πληροφορίες αλλά παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να μας στέλνετε στοιχεία στο e-mail info@kalamata2030.gr και στο τηλέφωνο 27210 98795 – Ο Σπόρος, Αριστομένους 51, Καλαμάτα ή να επικοινωνήσει με όποια από τις συμμετέχουσες ομάδες».

Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι: Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, Μsc, Ρhd, συνιδρυτής ομάδας “Ο Σπόρος”, μεταδιδάκτορας ερευνητής “γαβ lab”. Βασίλης Παπαευσταθίου πολιτικός μηχανικός, Μsc Αρχιτεκτονικής – Πολεοδομίας ΕΜΠ, συνιδρυτής της συλλογικότητας “Εύτοπος” και της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Ηλίας Καλφακάκος οικονομολόγος, συνιδρυτής ομάδας “Ο Σπόρος”. Αιμίλιος Κουράφας αρχιτέκτων μηχανικός. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος λογιστής – σύμβουλος επενδυτικών σχεδίων – εκπαιδευτής ενηλίκων. Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, ομάδα “Πάμε βόλτα”.

Συμβουλευτικό έργο: Ηλίας Μπιτσάνης δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Επιστημονική συμβολή: Ιωάννα Σπηλιοπούλου αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γραφιστική υποστήριξη: Αρις Κορομηλάς ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος του “Πολιτιστικού Αντίλογου”.

Φωτογραφική αποτύπωση: Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας.

Φορείς υλοποίησης: “Καλαμάτα 2030”, ομάδα “Πάμε βόλτα”, Σπόρος, Ευ-τόπος, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.