4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς: Από σήμερα έως την Κυριακή

0



Tο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί για 4η συνεχή χρονιά στο συνεδριακό Κέντρο του ELITE από τις 16-18 Μαρτίου, και φέτος θα υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές, και μάλιστα και από Κρήτη και Λακωνία.
Για πρώτη φορά στον τόπο μας θα γίνει γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς– κάτι που είναι σύνηθες στη βόρεια Ελλάδα, όπως μας είπε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος- από πιστοποιημένους γευσιγνώστες, ενώ θα γίνει και food pairing (πάντρεμα γεύσεων) από ειδικούς, μια διαδικασία όπου συνδυάζονται διάφορα τοπικά εδέσματα με διάφορα ελαιόλαδα, αναδεικνύοντας καλύτερα τη γεύση τους.

Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας για Παραγωγούς, Food pairing και Γευσιγνωσία Επιτραπέζιας Ελιάς στο φετινό Φεστιβάλ

Θα συμμετάσχει και ο Δήμος Πύλου Νέστορος, που έχει την Κορωνέϊκη ποικιλία, αλλά και καθηγητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που θα μιλήσουν για αυτή.

Το 4ο Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Καλαμάτα θα βρεθούν στελέχη του Υπουργείου, ενώ δεν αποκλείεται να έρθει και ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο ακόμα.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Όπως δήλωσε στο MessiniaLIVE ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, οι συμμετοχές σε δείγματα είναι πολλές, το ενδιαφέρον μεγάλο και φέτος θα γίνει και Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας για Παραγωγούς-καθώς πέρυσι είχε γίνει μόνο για τυποποιητές- ώστε και οι παραγωγοί να φέρουν τα ελαιόλαδά τους, τα οποία θα αξιολογηθούν, θα υποβληθούν σε χημική ανάλυση, και θα ελεγχθούν (panel test), ώστε να εξακριβωθούν τα χαρακτηριστικά τους και ο παραγωγός να έχει γνώση για το προϊόν του.

Το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς διανύει πλέον την τέταρτη χρονιά του και κάθε χρόνο ενδυναμώνει με νέους συμμετέχοντες παραγωγούς και τυποποιητές, επιχειρήσεις ελαιολάδου και ελιάς, όχι μόνο από Μεσσηνία, αλλά και από άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι φέτος με τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί και τις ενημερώσεις, η επιτυχία του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μ.Π.

Tο Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

1. Έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών
2. Συνέδριο
3. Σεμινάρια που αφορούν στην γευσιγνωσία ελαιολάδου, από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας, που απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους
4. Το διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου Kalamata Olive Oil Awards 2018, υπό την εποπτεία αναγνωρισμένου πάνελ
5. Ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και οι λοιποί Δήμοι της Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ο Σύλλογος Γεωπόνων Μεσσηνίας, τυποποιητικές μονάδες επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου, καθώς και μεγάλοι εκθέτες ελαιουργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ, όπως και η συμμετοχή στα σεμινάρια, είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες: www.kalamataolivefestival.gr & 27210 24590.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ELITE
16 – 18 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Παρασκευή 17.00 – 21.00
Σάββατο 09:30 – 21.00
Κυριακή 10.00 – 18.00

Παρασκευή 16/3

17:30 ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Προσέλευση – Εγγραφές

17:45 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο

18:00 Χαιρετισμοί

19:30 Τερτιβανίδης Κων/νος, Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
«Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς»

20.00 Κυριακόπουλος Ιωάννης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας
«ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: πλαίσιο προστασίας του προϊόντος – προβλήματα»

Σάββατο 17/3

09:30 Νουτσιούδης Παύλος, Τυποποιητής – εξαγωγέας
«Προοπτικές εξαγωγών ελιών και ελαιολάδου στη γερμανική αγορά»

10:00 Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ
Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας – Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας

10:30 Ντανάκας Παναγιώτης, Δ/ντής Α.Σ. Μολάων Πακίων
«Ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο»

10:50 Βασιλόπουλος Θεόδωρος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)
«Η συμβολή των νέων αγροτών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου»

11:10 Διάλειμμα

11:30 Παρασκευόπουλος Αντώνης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας
«Xylella: νέα δεδομένα»

11:50 Ζακυνθινός Γεώργιος, καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, πρόεδρος τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων
«Η ποικιλία Κοθρέικη, μια παρεξηγημένη ποικιλία με υψηλή διαιτητική αξία τόσο ως επιτραπέζια ελιά όσο και σαν ελαιοποιήσιμη».

12:10 Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής τμ. Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
«Νεότερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία»

12:30 Διάλειμμα

12:45 Στρογγυλό τραπέζι «Η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Μεσσηνίας, προβλήματα και προοπτικές»
Συμμετέχουν: Κυριακόπουλος Ιωάννης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης, Δ/ντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Κόκκινος Γεώργιος, Πρόεδρος Ο.Π. Νηλέας, Γυφτέας Δημήτριος, AGROVIM S.A.

16:30 Παπλωματάς Επαμεινώνδας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς»

17:00 Περδίκης Διονύσιος, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ποντικάκος Κωνσταντίνος, Τσιλιγκιρίδης Θεόδωρος, Εργαστήριο Πληροφορικής, τμ. Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Ορθολογική αντιμετώπιση εντόμων – εχθρών της ελιάς και ηλεκτρονικό σύστημα υπηρεσιών θέσης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς»

17:45 Ζωντανός Απόστολος, Γεωπόνος, Γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας
«Μία σύγχρονη προσέγγιση στην μαζική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς»

18:15 Διάλειμμα

18:30 Καραβίτης Χρίστος, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής Υδραυλικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Προκλήσεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα»

19:00 Δρ. Καμπουράκης Εμμανουήλ, Γεωπόνος Ερευνητικού Εργαστηρίου Συστημάτων Οικολογικής Παραγωγής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «Δήμητρα»
«Βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Πρακτικές και επιπτώσεις στο προϊόν και το περιβάλλον»

19:30 Βέμμος Σταύρος, Καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Η χρήση της φυλλοδιαγνωστικής στη λίπανση της ελιάς»

20:00 Ψαράκης Αντώνης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου
«Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ στον πρωτογενή τομέα»

20.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

21:30 Συμπεράσματα – Λήξη ημερίδας

Κυριακή 18/3

11:00 – 14:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PIERALISI: «Επαναστατικές τεχνολογίες για τα ελαιοτριβεία του αύριο»

11:00 – 12:00 ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP γευσιγνωσίας ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας

13.00 – 14.30 ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP Food Pairing από τους Κώστα Τσορώνη και Παναγιώτη Παπανικολόπουλο.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.