Κλειστή για 20 ημέρες η Αρχαία Μεσσήνη μετά την πλημμύρα

0

Επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου συνέρρεαν χθες στην Αρχαία Μεσσήνη και με μεγάλη απογοήτευση διαπίστωναν ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός «λόγω ζημιών από πλημμύρα».

Αυτό έγραφε στην είσοδο ένα χαρτί στα ελληνικά και τα αγγλικά ενώ μέσα στον αρχαιολογικό χώρο δούλευε μπουλντόζα για να απομακρύνει τις πέτρες και τα χώματα. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός για 20 ημέρες με ένα μήνα. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας μέσα στο επόμενο διάστημα για το πότε θα ανοίξει, αφού ενημερωθεί και η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Πάντως, ευτυχώς, καταστροφές δεν έχουν υποστεί τα μνημεία, όπως διαβεβαίωσε την “Ε” η διευθύντρια της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση – η οποία τόνισε ότι απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες για λόγους ασφάλειας. Αλλωστε για τους ίδιους λόγους δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας να κατέβουμε στον αρχαιολογικό χώρο, να φωτογραφίσουμε τις ζημιές και να μιλήσουμε με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Εν τω μεταξύ επισκέπτες από την Αγγλία, τη Γαλλία ακόμα και την μακρινή Αυστραλία δεν σταματούσαν να έρχονται. Κάποιοι μας έλεγαν ότι ταξίδεψαν από μακριά μόνο και μόνο για να επισκεφτούν την Αρχαία Μεσσήνη και μέσα από τα κάγκελα προσπαθούσαν να διακρίνουν τα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο. Αλλοι έκαναν τον γύρο του περιφραγμένου χώρου για να έρθουν όσο πιο κοντά μπορούσαν στα μνημεία, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να βγάλουν φωτογραφίες μέσα από το νεκροταφείο που βρίσκεται ψηλότερα και προσφέρει αμφιθεατρική θέα στα αρχαία. 

 ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Κλειστό παρέμενε και το μουσείο, αφού νερά της βροχής μπήκανε μέσα στις αίθουσες των εκθεμάτων και έπρεπε να καθαριστούν. Ευτυχώς, δεν έγιναν ούτε εκεί ζημιές και δεν μπήκαν νερά στο υπόγειο. Οσο για τον αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με την Ευαγγελία Μηλίτση, το σύστημα αποστράγγισης των νερών της βροχής λειτούργησε ικανοποιητικά, αλλά το μέγεθος του φαινομένου ήταν τέτοιο που έφερε μπάζα και πέτρες από το βουνό προκαλώντας νεροφαγιές και καταστρέφοντας τις διαδρομές των επισκεπτών. Το μεγαλύτερο μέρος από τα φερτά υλικά κατέληξε μάλιστα στο Αρχαίο Στάδιο και έτσι αναβλήθηκε γύρισμα της νορβηγικής τηλεόρασης, στο οποίο θα συμμετείχαν παλιοί ολυμπιονίκες της σκανδιναβικής χώρας. Ετσι κύριο μέλημα, όπως είπε η κ. Μηλίτση, είναι να αποκατασταθούν οι διαδρομές των επισκεπτών και να στεγνώσει καλά ο χώρος, πριν ανοίξει για το κοινό. 

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.