Η οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε και πως μπορούμε να διαχειριστούμε τις διάφορες προεκτάσεις της στην οικογενειακή ζωή.

0

Καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών, δυστυχώς μόνο αρνητικών, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι γονείς, συχνά έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι μπορούν να κρύψουν από τα παιδιά τα δύσκολα ή δυσάρεστα ζητήματα που τους απασχολούν. Είναι όντως, σημαντικό να είναι όλοι ευαίσθητοι απέναντι στα παιδιά και να κατανοούν ότι η εμπειρία τους στη ζωή είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπίσουν πολλές επίπονες εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.Η ευθύνη για τη διαφύλαξη της ισορροπίας των παιδιών είναι τεράστια. Τα παιδιά χρειάζονται απαντήσεις γι’ αυτά που συμβαίνουν με απλά λόγια, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους.

Θα ήθελα να υπερτονίσω το μοναδικό ιδίωμα της ελληνικής οικογένειας που θέλει την υπερβολική προστασία των παιδιών από πολλά δυσάρεστα γεγονότα της ζωής με συνέπεια οι γονείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι (παππούδες-γιαγιάδες-θείοι και λοιποί συγγενείς) στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών πολλές φορές να ‘κουκουλώνουν’ και να ωραιοποιούν καταστάσεις και έτσι έχουμε το ωραιότατο και ελληνικότατο: ‘μικρά είναι ακόμα, δεν καταλαβαίνουν’. Και όμως και καλαβαίνουν και ανυσηχούν, απλά δεν έχουν τις κατάλληλες λεκτικές και άλλλες δεξιότητες για να το επικοινωνήσουν. Θέλω να έχετε ως γνώμονα το γεγονός οτι η οικογένεια είναι ένας οργανισμός που διαχέει την ευτυχία, την ελπίδα, τη δυστυχία αλλά και την  αγωνία σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της. Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας έχουν την απόλυτη ευθύνη να διαχειριστούν τις όποιες οικονομικές δυσχέρειες αλλά και όλα τα συναισθήματα που μπορεί να γεννηθούν από αυτές.

Εξηγήστε την αλήθεια της οικογένειάς σας, τι περικοπές θα χρειαστεί να κάνετε και τους λόγους για τους οποίους θα συμβεί αυτό.Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν οτι ίσως κάποια πράγματα μπορεί και άλλα  πρέπει ν’ αλλάξουν, όπως διάφορες περικοπές στην οικογενειακή διασκέδαση ή ακόμα και περικοπές στα παιχνίδια που μπορούν να αποκτήσουν. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με παιδιά που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν με απόλυτο τρόπο την κατάσταση, θα πρέπει να επιστρατευτεί πολύ υπομονή, καλή θέληση και διάθεση και με απλά λόγια να εξηγηθεί οτι η κατάσταση στη χώρα μας είναι δύσκολη και θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί που και πως ξοδεύουμε τα χρήματα μας.Σε αυτό το σημείο είνα καλό οι γονείς να αρχίσουν να εξηγούν την αξία που έχουν τα χρήματα και τι μπορούμε να αγοράσουμε με αυτά. Θα συμβούλευα τους γονείς να παίρνουν μαζί τα παιδιά τους όταν πάνε για ψώνια στην αγορά και να τους δείχνουν τι αγοράζουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε. Μπορείτε να δίνετε παραδείγματα που απηχούν την δική τους πραγματικότητα.  Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες της οικογένειας και συζητήστε με τα παιδιά για το εναπομείναν οικογενειακό εισόδημα και πως αυτό θα  μπορούσε να αξιοποιηθεί για την διασκέδασηόλων (μια βόλτα στο πάρκο με παγωτό, μια βόλτα στο λουναπαρκ κ.ο.κ).

Τα παιδια μέσα στην απλότητα και την αγνότητα της ηλικίας τους όταν αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο σεβασμό θα συμπεριφερθούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και θα νοιώσουν αμέσως ισότιμα και ισάξια μέλη της οικογένειας. Η εμμονή και ο παροξισμός ποτέ δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, μάλλον διαμορφώνουν εμμονικούς και αλλοπρόσαλλους χαρακτήρες. Αν εντάξετε τα παιδιά στις διάφορες αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στην οικογένεια, στο στενό περιβάλλον και στην ευρύτερη κοινωνία με φυσιολογικό τρόπο, τότεο στενός δεσμός μεταξύ γονιών και παιδιών λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλείδα και γίνεται ανάχωμα σε αυτό το τσουνάμι αλλαγών Διαβεβαιώστε τα παιδιάότι θα είστε δίπλα τους και ότι η οικογένειά σας είναι ενωμένη σαν γροθιά, ακόμη κι αν χρειαστεί να αλλάξετε κάποια πράγματα στη διαβίωσή σας. Είναι βέβαιο ότι θα πάρετε γενναίες ανάσες ανακούφισης και δύναμης από τα ίδια τα παιδιά που εσείς θεωρούσατε ότι πρέπει να προστατέψετε κρύβοντας τους την όποια αλήθεια

Δώστε στα παιδιά να κατανοήσουν ότι τα χρήματα τα χρειαζόμαστε για να ικανοποιήσουμε κάποιες ανάγκες μας- και ΟΧΙ όλες! Μεταξύ άλλων είναι μιακαλή περίοδος να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι αυτά που έχουν αξία στη ζωή όλων μας, ευτυχώς, δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα!Η αγάπη, η συμπόνια, η αλήθεια, η φιλία, η εμπιστοσύνη, η φιλομάθεια, η πνευματικότητα, η δημιουργικότητα, η αξιοπρέπεια,η συνέπεια και η ελπίδα είναι αξίες που ΤΩΡΑ είνα η πιο κατάλληλη ώρα να έρθουν στο προσκήνιο της καθημερινότητας μας για να μείνουν. Είναι μια καλή εποχή- και θα έλεγα- και η τέλεια συγκυρία για να δουλέψουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία και να διαπαιδαγωγήσουμε τις επόμενες γενιές με ιδανικά που διέπονται από τις παραπάνω αξίες. Επίσης είναι ΤΩΡΑ η τέλεια επόχη να διαπαιδαγωγήθούν τα παιδιά όλων ότι η αξία ενός ανθρώπου βρίσκεται στο περιεχόμενο του μυαλού του και ΟΧΙ στο περιεχόμενο της  τσέπης του! Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά ότι η καλλιέργεια ψυχής και πνεύματος-που δεν κοστίζουν, αλλά είναι ανεκτίμητα!-είναι ησημαντικότερη παρακαταθήκη κάθε ατόμου.Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοι, το στενό και ευρύτερο περιβάλλον μπορούν να γίνουν φορείς και καταλυτικοί παράγοντες στην ανόρθωση και ανάκαμψη,πρώτα,  της κοινωνίας μας και ύστερα της οικονομίας μας. Καιρός να επενδύσουμε όλοι μας στους υγιείς χαρακτήρες που δημιουργούν δίκαιες κοινωνίες με δημιουργικές, συνεπείς και βιώσιμες οικονομίες. 

Αικατερίνη Α. Κουρμούλη
Γλωσσολόγος- Λογοθεραπεύτρια
Συγγραφέας Αγγλικών Εκπαιδευτικών Βιβλίων

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.