«Η Ασπίς και το Συμπόσιο» Μένανδρου και Λουκιανού στην Αρχαία Μεσσήνη

0

Την αρχαία κωμωδία «Η Ασπίς και το Συμπόσιο», σε κείμενα του Μένανδρου και του Λουκιανού, παρουσιάσε η εταιρεία «Ανθός» το Σάββατο 1η Ιουλίου στην Αρχαία Μεσσήνη. 

Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή που θα παρουσιαστεί σε περισσότερους από 20 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα – με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Πιατά, τον Τάσο Παλαντζίδη και τον Γιάννη Σαμσιάρη, μαζί μ’ έναν πολυπληθή θίασο καλών ηθοποιών. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα θα υπάρχει η υποδομή ώστε σε όλα τα θέατρα όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση, να μπορούν να την παρακολουθήσουν και ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για κωφούς, όπως επίσης ακουστική περιγραφή για τυφλούς, αλλά και υπότιτλοι – καθώς σύμφωνα με την παραγωγή, «ο πολιτισμός ανήκει σε όλους και έχουν δικαίωμα σε αυτόν όλοι οι συμπολίτες μας».

Τη μεταγραφή και την απόδοση των αρχαίων κειμένων, που παρουσιάζονται σαν μια ενιαία παράσταση στα νέα ελληνικά, την έκαναν ο Χριστόφορος Χριστοφής (Μένανδρος) και ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος (Λουκιανός), ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Χ. Χριστοφής και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου. 

Το αποτέλεσμα είναι μια διαχρονική σάτιρα «φιλοσοφίας και φιλοσόφων», που έρχεται από το χθες και φτάνει στο μέλλον με μια… αναγκαστική στάση στο παρόν. Μια αρχαία κωμωδία ύφους, ήθους και σαρκασμού του ελληνισμού και των Ελλήνων – οι οποίοι, αν και γνωρίζουν το καλό, πράττουν το ανάποδο κατά τη σωκρατική «ακρασία». Είναι μια θεατρική παράσταση που επιχειρεί να ερμηνεύσει τα σημερινά δεινά ως… σύνδρομο των αρχαίων παθών μας, προσφέροντας όχι μόνο αβίαστο γέλιο, αλλά και μια γλυκόπικρη αίσθηση στους θεατές, οι οποίοι συμπράττουν διαδραστικά σε όλη τη διάρκεια του έργου.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία: Ερση Πίττα. Μουσική: Νίκος Πλατύραχος. Σκηνικά και κοστούμια: Χρήστος Ανδριόπουλος. Φωτισμός: Τάκης Ποδαρόπουλος.

Εκτός από τους Δημήτρη Πιατά, Τάσο Παλαντζίδη και Γιάννη Σιαμσιάρη, παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Γιάννης Παπαθύμιος, Αλέξης Μαρτζούκος, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνα Σπάθη, Κέλλυ Νικηφόρου, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Παναγιώτης Γιωργούλας, Κίμωνας Δούσης, Ελένη Ζαφείρη, Ιουστίνη Ματσιάσεκ, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ισμήνη Κυρίτση.

Παραγωγή: «Ανθός» – Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης».

Διερμηνεία νοηματικής: Στράτος Πατρινός

• Η παράσταση «Η Ασπίς και το Συμπόσιο» Μένανδρου και Λουκιανού, επειδή ακριβώς είναι μοναδική, έχει την υποστήριξη του ΕΟΤ, των υπουργείων Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Οικονομίας, Εξωτερικών, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας και του Συνδέσμου Τυφλών Ελλάδας.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.