Ενα βουνό πέτρες στο Μαυρομάτι Ιθώμης

0

Τόνους πέτρες κατέβασε το βουνό στο Μαυρομάτι Ιθώμης και μόνο την Τετάρτη, για να ανοίξει η κυκλοφορία, τα μηχανήματα του Δήμου Μεσσήνης απομάκρυναν 72 φορτία με βράχια και χώματα και άλλα 50 χθες. Χωρίς ρεύμα και νερό για δύο ημέρες παρέμεναν στη Δημοτική Ενότητα Ιθώμης η Λάμπαινα, το Αριστοδήμειο, το Μαυρομάτι και η Αρσινόη – ενώ και χθες αποκλεισμένο έμεινε το μοναστήρι του Βουλκάνου, καθώς και οι τρεις δρόμοι από τους οποίους μπορεί να προσεγγίσει κανείς τη μονή είχαν κλείσει από μεγάλες κατολισθήσεις.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης και υπεύθυνος για τη Δ.Ε. Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος, ο οποίος συντόνιζε τα συνεργεία από την περιοχή, έστειλε μηχανήματα για να ανοίξουν το δρόμο για το Βουλκάνο από τη μεριά της Αρχαίας Μεσσήνης. Αλλωστε, στο δρόμο από τη γέφυρα της Βαλύρας προς Βουλκάνο και σε αυτόν από Κακοπέτρι, έχει φύγει ολόκληρο βουνό από πέτρες και βράχια, και η αποκατάσταση θα πάρει καιρό. Τεράστιες ήταν όμως οι καταστροφές και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ζώα πνίγηκαν και στάβλοι χάθηκαν στα νερά στην Αρχαία Μεσσήνη, την Αρσινόη και τη Βαλύρα. Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε μάλιστα ότι η Π.Ε. Μεσσηνίας δεν είχε φροντίσει να καθαριστεί η Μαυροζούμενα και το νερό στο γεφύρι της Βαλύρας πέρασε από πάνω. Στο διάβα του παρέσυρε και έπνιξε ένα κοπάδι με 70 πρόβατα και αγελάδες, κατέστρεψε περιφράξεις και πέρασε μέσα από χτήματα, ενώ νερά μπήκανε και σε 20 σπίτια στη Βαλύρα. 

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1909

Στο Μαυρομάτι Ιθώμης καταστροφές τέτοιου μεγέθους είχαν να συμβούν από το 1909, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής. Ο πρόεδρος του χωριού Χρήστος Αθανασακόπουλος μιλώντας στην “Ε” επεσήμανε πόσο “γυμνό” έμεινε το βουνό πάνω από την Αρχαία Μεσσήνη, μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του ’14. Ετσι τα ορμητικά νερά από τα δύο ρέματα κατέβασαν από το βουνό κορμούς δέντρων και τόνους από πέτρες και βράχια στην πλατεία του χωριού και την 24η επαρχιακή οδό. Σε 4 σπίτια απ’ όπου περνάνε τα ρέματα ράγισαν οι τοίχοι, ενώ σε πάνω από 40 σπίτια μπήκαν νερά. Επίσης, ο όγκος του νερού μαζί με τις πέτρες ξήλωσαν σε μήκος 800 μέτρων τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης. Η αγροτική οδοποιία καταστράφηκε στο σύνολό της και όπως σημείωσε ο κ. Αθανασακόπουλος η ορμή των νερών άλλαξε τη γεωμορφολογία του εδάφους στα χτήματά τους. Κλείνοντας τόνισε ότι η προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου Μεσσήνης είναι η καλύτερη που θα μπορούσε, αλλά η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει για την επιδιόρθωση των ζημιών στις υποδομές. Σημείωσε ακόμα ότι μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για την αποζημίωση όσων έχασαν το ζωικό και φυτικό τους κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι περίμεναν να πάρουν εισόδημα από τα σύκα, τα έχασαν όλα αφού το νερό πήρε τα πάντα στο πέρασμά του. 

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.