Διεθνές συνέδριο για το Αθηναϊκό Δράμα και την Αττική Ρητορεία από σήμερα στην Καλαμάτα

0

 Γράφτηκε από την  

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για το Αθηναϊκό Δράμα και την Αττική Ρητορεία θα γίνει από σήμερα ως και την Πέμπτη στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). Υπεύθυνοι είναι ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος και η επίκουρη καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη.

Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης οργανώνει και φιλοξενεί το Συνέδριο με θέμα: “Μάρτυρες και μαρτυρία. Συλλογή πληροφοριών και λήψη αποφάσεων στο Αθηναϊκό δράμα και στην Αττική ρητορεία. Από την αρχαιότητα έως το Βυζάντιο”.

Στο εν λόγω διεθνές συνέδριο θα συμμετάσχουν μελετητές με εξειδίκευση σε ποικίλες πλευρές του αττικού δράματος και της αττικής ρητορείας, της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής φιλοσοφίας, της πολιτικής και της ανθρωπολογίας. Οι κεντρικοί θεματικοί άξονες είναι οι ακόλουθοι: κοινωνική, πολιτική, λογοτεχνική και ηθική θεωρία εν σχέσει προς τη δραματική και ομιλητική τέχνη στην αρχαιότητα και στην χριστιανική εποχή, καθώς επίσης η συλλογή πληροφοριών και η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο αθηναϊκό δράμα και την αττική ρητορεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη και ηθική.  Γενικότερα, αυτό το δεύτερο διεθνές συνέδριο, όπως και το   πρώτο, θεωρείται μέρος ευρύτερης προσπάθειας να εξετάσει σε βάθος τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η ομιλητική τέχνη στην αττική ρητορεία και στο αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό δράμα ως προπάντων ηθική και παιδευτική δύναμη.

Κεντρικός ομιλητής για το Αττικό δράμα θα είναι ο καθ. Patrick Finglass από το Πανεπιστήμιο του Bristol και κεντρικός ομιλητής για την Αττική ρητορεία ο καθ. Michael Gagarin από το Πανεπιστήμιο Austin ΗΠΑ.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι οι: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας – διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, Ελένη Βολονάκη μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας – αναπληρώτρια διευθύντρια Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνη, Αθανάσιος Ευσταθίου αναπληρωτής καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας – διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, Lene Rubinstein καθηγήτρια της Αρχαίας Ιστορίας – κύριο ιδρυτικό μέλος του COR, Christos Kremmydas επίκουρος καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας – κύριο ιδρυτικό μέλος τους COR, László Horváth καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας – διευθυντής του Eötvös József College, Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης.

Το συνέδριο θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης». Οι συμμετέχοντες ομιλητές θα είναι οι: David Mirhardy (California – USA), Michael Gagarin (Austin, Texas – USA), Asako Kurihara (Osaka – Japan), Emiliano Buis (Buenos Aires), Noburu Sato (Kobe – Japan), Kathryn Tempest (London- UK), Robert Sullivan (NY – USA), Johanes Engels (Cologne – Germany), Manfred Kraus (Tubingen – Germany), Ιφιγένεια Γιανναδάκη (London – UK), Adele Scafuro (Boston–USA), Ανδρέας Φουντουλάκης (Κρήτης), Ροζαλία Χατζηλάμπρου (Αθήνας), Brenda Griffith (London – UK), Filonik Jakub (Poland), Φλώρα Μανακίδου (Θράκης), Chris Carey (London –UK), Mike Edwards (London – UK), Αριάδνη Γκάρτζιου (Ιωαννίνων), Alessandro Vatri (Oxford – UK), Nick Fisher (USA), Massimo Pinto (USA), Yunis Harvey (USA), Κώστας Κάππαρης (USA), Alberto Maffi (Italy), Ruth Webb (France), Μαρία Γιούνη (Θράκης), Σμαρώ Νικολαϊδου (Θράκης), Dora Solti (Hungary), Θανάσης Ευσταθίου (Κέρκυρας).

Το πρόγραμμα αρχίζει σήμερα στις 3 μ.μ. και στις 4 μ.μ. έχει προγραμματιστεί τελετή έναρξης.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.