ΨΩΜΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ

0

ΥΛΙΚΑ :

  • 1000 γρ. αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • αλάτι
  • 630 ml νερό
  • 20 ml ξίδι βαλσάμικο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με την μαγιά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και το ξύδι και ζυμώνουμε για 6 λεπτά στο χέρι.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και ζυμώνουμε για άλλα 4 λεπτά στο χέρι. Προσέχουμε η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι.
  3. Κόβουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φραντζόλας.
  4. Αλείφουμε με λάδι δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ και βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης, και τα τοποθετούμε σε κάποιο ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
  5. Ψήνουμε στους 190°C για περίπου 45 λεπτά.
  6. Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

Το αλεύρι δίκοκκο σιτάρι, γνωστό με πολλές ονομασίες, είναι από τα αρχαιότερα είδη σιταριού (12.000 π.Χ.) που στην αρχαία Ελλάδα διακινούταν μέσω του λιμανιού Ζέας. Είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από το κοινό σιτάρι, καθώς είναι πλουσιότερο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ο φώσφορος, το κάλιο και το μαγνήσιο, αλλά και βιταμίνες, όπως Β3.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.