Ξεκίνησε η ανάβαση στην παλαιά Ιερά Μονή Βουλκάνου

0

Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου στη Μεσσηνία είναι η ιερά μονή Βουλκάνου.

Στο παλιό μοναστήρι, στη γιορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταφέρεται από το νέο μοναστήρι (που βρίσκεται χαμηλότερα) η εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που φέρει την επιγραφή «Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω» και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Το μοναστήρι του Βουλκάνου ή Βουρκάνου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη στο σημείο όπου, κατά την αρχαιότητα, βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Μεσσήνης με το ιερό του Ιθωμάτα Δία. Εκεί κατέφυγαν οι κάτοικοι της Μεσσήνης όταν η πόλη τους καταστράφηκε από τους Γότθους το 395π.Χ.

Το συγκεκριμένο σημείο εξάλλου θεωρείται ιερό από τους αρχαίους χρόνους και γιαυτό και επιλέχθηκε ως τόπος ανέγερσης της μονής στις αρχές του 8ου αιώνα κατα την περίοδο της εικονομαχίας. Η μονή ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πλέον αποτελεί το “καθολικό” της καινούργιας μονής που βρίσκεται χαμηλότερα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πολύ κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει την διαδρομή προς την παλαιά Ιερά Μονή Βουλκάνου με τα πόδια, ακολουθώντας την εικόνα της Παναγίας, η οποία θα κατέβει ξανά στην βάση της, στην νέα Ιερή Μονή Βουλκάνου, το ξημέρωμα του Δεκαπενταύγουστου. Από τον αρχαιολογικό χώρο της Ιθώμης η ανάβαση είναι λίγο δύσκολη αλλά η θέα προς την αρχαία Μεσσήνη και τον Μεσσηνιακό κόλπο θα σας αποζημιώσει.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ” εύχεται η Παναγία η Βουλκανιώτισσα να μας ευλογεί όλους και να μας φυλάσσει υπό την σκέπη της.

Share.

About Author

Leave A Reply

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.