Ανεκτίμητη η αξία του ελαιολάδου

0
Η επιστημονική κοινότητα με καινούργιες μελέτες επιβεβαιώνει την αξία της Μεσογειακής διατροφής, η οποια συσχετίζεται με λιγότερα εμφράγματα, μικρότερο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης. Φυσικά το κύριο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι το ελαιόλαδο και τα οφέλη του, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η δράση του ελαιολάδου έχει κεντρίσει και το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων. Μάλιστα η παρουσία του ελαιολάδου στα τρόφιμα, έχει και άλλα οφέλη που δεν είναι τόσο γνωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ουσία που υπάρχει στο ελαιόλαδο η ελευρωπαϊνη, φαινεται να αυξάνει την κινητικότητα ενος ενζύμου στον οργανισμό μας, την πεψίνη, η οποία ευθύνεται για την πέψη της πρωτεϊνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αφθονη πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας των τροφών μεταβολίζεται καλύτερα με την παρουσία του ελαιολάδου στο ίδιο το τρόφιμο. Τα ευεργετικά οφέλη του ελαιολάδου δεν σταματούν εδώ, καθώς φαίνεται ότι οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν καθημερινά και κυρίως αντικαθιστώντας άλλα λιπαρά της διατροφής του με ελαιόλαδο, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου, αθηροσκήρωσης, διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου και άσθματος. Οι μελέτες ανακαλύπτουν ότι άνθρωποι που μείωσαν το κορεσμένο λίπος από την διατροφή τους και το αντικατέστησαν με ελαιόλαδο μειώθηκαν κατά μέσο όρο τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης τους. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα «12 βήματα για υγιεινή διατροφή» συστήνει τον έλεγχο της κατανάλωσης λίπους καθώς και την αντίσταση των κορεσμένων λιπαών με ακόρεστα φυτικά έλαια, όπως είναι το ελαιόλαδο.
Share.

About Author

Leave A Reply